Mošti ukrao da bi prodao vračarama?

Beskućnik (36) je ukrao prošlog vikenda mošti Svetog Nektarija Eginskog i Svete Marine Velikomučenice iz crkve u čačanskom anselju Atenica. Sumnja se da j...

Mošti ukrao da bi prodao vračarama?

Заборавио си твоју шифру?

Or sign in with one of these services

Желимо ти пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да би добио све функције сајта и учествовао у разговорима, молимо те пријави се или направи налог ако га још немаш. 

Започео R2D2, пре 50 минута

Написано пре 50 минута

Beskućnik (36) je ukrao prošlog vikenda mošti Svetog Nektarija Eginskog i Svete Marine Velikomučenice iz crkve u čačanskom anselju Atenica. Sumnja se da je nameravao da ih proda vračarama za njihove obrede.

 

 

Čim su primetili krađu sveštenici su pozvali policiju, koja je vrlo brzo uhapsila kradljivca, pa su mošti svetaca vraćene u kivot u hramu Svete Velikomučenice Marine u Atenici.

 

Starešina ateničkog hrama Vladimir Kaplarević kaže da se krađa najverovatnije dogodila u petak ili subotu.

 

"Pljačka je primećena u nedelju, neposredno pred liturgiju, kada se mošti prema crkvenom protokolu, otkrivaju. Sveštenici i ja smo bili zaprepašćeni kada smo videli da je kivot prazan i da su mošti nestale – ispričao je Kaplarević za "informer."

 

Pošto je liturgija trebalo da počne, on je okupljeni narod obavestio šta se dogodilo i sa ostalim sveštenicima je nastavio da služi liturgiju.

 

"Policija je došla u međuvremenu, a crkvenjak, koji je u petak zaključao hram, kazao im je ko je tih dana navraćao u crkvu. Policajci su odmah po opisu posumnjali na jednu osobu koja živi u jednoj napuštenoj kući u blizini. I, zaista, još se liturgija nije ni završila, oni su pronašli mošti u toj kući", kazao je starešina hrama.

 

Motiv za ovu pljačku, prema njegovom mišljenju, može biti samo da je neko poručio krađu moštiju:

 

"Parohijani kažu da je kradljivac moštiju beskućnik, pa postoji mogućnost da je hteo da zaradi na njima na račun nekih vračara. Iz crkve je odneto i ulje kojim se pune kandila.

 

Policija je saopštila da je kradljivac zatečen je u napuštenoj kući sa moštima. On je priveden i protiv njega će biti podneta krivična prijava.

 

Mošti svetaca nemaju cenu, ali su prema pisanju ovog lista, vračare spremne da daju i po više stotina evra samo za konac, dlaku ili bilo koji drugi sićušni deo moštiju.

 

http://mondo.rs/a966825/Info/Drustvo/Mosti-svetog-Nektarija-ukrao-da-bi-prodao-vracarama.html

Написано пре 45 минута

Атеница је озлоглашено место одавно.

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

Већ имаш налог? Пријави се овде

Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

Pouke.org Community Software by Invision Power Services, Inc.

advertisement
Buzzy - News, Viral Lists, Polls and Videos

Buzzy - News, Viral Lists, Polls and Videos

Get start to make great community with Buzzy. TODAY! Purchase Now!